4
  Jun
  2017

  När en odefinierbar pusselbit saknas, hittar den var?

  Jag har sedan 2015 drivit eget företag och lagt mycket tid att ge stor bit av mig själv till andra. Jag trivs med det, mycket. Jag får också mycket tillbaka av det. På senare tid har jag dock saknat att ge mig själv något också. Speciellt när det kommer till hundträningen. Nu har jag gett mig själv en brukslydnadskurs för att få coaching i vår träning. Jag är glad att jag går kursen och får flera bra tips. Men jag känner att jag inte får så mycket som jag ger när jag själv håller kurser. Inget ont av lärarna jag går för. De är väldigt bra!

  Men jag tror jag saknar en del pusselbitar i träningen, och en pusselbit är att ge mer tid i min egen hundträning. Jag sitter med en hund som är så otroligt rolig att träna med. Jag ser kapaciteten i honom. Ibland smyger tanken på ”honom med en annan förare…vad grymt det hade blivit”. Men så stoppar jag mig i den tanken. Kanske är han just så grym för att han är faktiskt med mig? Han kanske inte hade blivit alls så bra, eller så hade han blivit ännu bättre? Det kommer aldrig finnas svar på det.

  Men jag är lite matt just nu. Allt går bra egentligen. Vi presterar väldigt bra på tävling och många träningspass flyter på bra. Så det är inte det. Men det saknas tid och det saknas något mer som jag inte kan sätta fingret på vad det kan vara. Eller är det bara brist på tid och några jämlikar att dela träningen med som saknas?

  Någon som känner igen sig?

  31
  Maj
  2017

  Glenn mentaltestad med 521 poäng av 600

  Förra helgen hade jag Glenns uppfödare från Danmark på besök. Glenn och hans systrar som bor i Sverige skulle genomföra SBK mentaltest!

  Uppfödaren kom redan på fredagen och fick hänga med mig och Glenn hela lördagen. Jag hade lovat bort mig som funktionär på hemmaklubbens agilitytävling, så vi hängde där ett par timmar innan det blev en tur till skogen. Glenn och hans mamma Cooma fick varsitt spår i den minst sagt torra och pollenfyllda skogen. Glenn fick en strulig start och jag tog om honom i början av spåret. Det blev så struligt att det var enklast att börja om igen. Inget som bekom Glenn. Han gick som en liten maskin. De var kul att få visa upp Glenns enormt spårvilja till uppfödaren. För är det något han verkligen är grym på så är det att spåra. Hur trött han än är och hur svårt det än må vara ger han aldrig upp.

  Äntligen hade dagen kommit som jag sett fram emot i månader, dagen med mentaltestet. Givetvis var jag ju nervös. Hur skulle han ta detta. Det var senast 10 år sedan jag gjorde ett MT med någon hund och det var då med Casey. Jag minns hur besviken jag var för jag inte kände igen min hund på testet.

  Glenn visade att han var precis samma hund som han alltid har varit. Till och med beskrivaren som hade sett Glenn på MH:et var med och sade att det var att se exakt samma hund på mentaltestet som på MH.

  Vet ni vad det betyder?!

  Att Glenn genomförde mentaltestet med ruskigt bra resultat. Han fick 521 poäng av 600 vilket är 6:e högsta resultatet på Australian kelpie sedan 2007. Inte illa av min grabb! Egentligen är jag inte förvånad över hans agerande på testet. Jag vet hur Glenn är i vardagen, och det var också vad han visade den här dagen. Dock blev jag förvånad hur höga poäng det skulle ge. Men han hade maxpoäng på många delar som hade hög koefficient.

  Det finns tusen saker jag skulle kunna skriva, men jag låter MT-nyckeln och filmerna få tala sitt eget tydliga språk. Dock kan jag säga en sak, hans främst egenskap sedan han var valp är hans nyfikenhet och mod och DET ser man tydligt på testet.

  Glenns systrar gjorde också bra ifrån sig. Nymeria fick 506 poäng. Hon hade bättre poäng på leken än Glenn, men något sämre på den andra delen som innefattade aggressiviteten. Glenn kan bli arg och använder bland annat det verktyget för att komma framåt. Nymeria blev inte alls arg och därför inte fick samma poäng då hon inte tog sig fram lika snabbt.

  Glenns syster Kelly som lever ett annat liv än vad Glenn och Nymeria gör och dessutom löpte fick kämpa mer på testet. Men hon visade att hon besitter en hel del potential och blev godkänd med 394 poäng. Jag tycker det är beundransvärt av en tik som inte helt sig själv i löpet och ändå gör så bra ifrån sig!

  Vi alla ägare var riktigt riktigt stolta över våra hundar, men mest stolt var nog våra hundars uppfödare 🙂

  Alla momenten finns i som flera klipp i spellistan, bara låt dem rulla för se alla.

  Syster Kelly, syster Nymeria och Glenn.

  Glenns mamma Cooma och Glenn. Går inte missa familjebandet här. 😉

  31
  Maj
  2017

  2:a diplomet i Nose Work klass 1 i hamn

  För ett par veckor sedan var Glenn och jag iväg på officiell tävling i Nose Work.

  Detta skulle bli var tredje start officiellt. Jag har hela tiden räknat att vi har tävlat en gång officiellt och det var på MyDOG. Men det var ju i två dagar vilket är två olika tävlingar. Nåja. Ibland tänker man lite fel.

  Det var samma upplägg som MyDOG. Man var indelad i grupper och varje grupp genomförde ett moment i taget. Det hela flöt på lika bra som på MyDOG. Personligen tycker jag dock att det blir för stor tävling med 80 – 90 tävlande. Jag föredrar de mindre tävlingarna med färre tävlande. Nu är det inte så enkelt att komma med så jag är glad att bara vara med.

  Glenn var riktigt taggad att få söka och de första två söken var det mer spring än nosande i början. Men han klarade både behållarsöket och fordonsöket galant. Utomhussöket hade han kommit ner i varv och gjorde också sitt bästa sök under den dagen. Inomhussöket tog tid. Jag hann tänka att det skulle väl vara typiskt att vi föll på sista söket. Men han hittade gömman med knappa 18 sekunder till godo.

  Vi klarade med andra ord alla fyra söken utan några fel och kammande hem vårt andra diplom samt en 2:a placering på utomhussöket.

  Jag är verkligen jättenöjd!!!

  Resultat

  • Fordonsök  
   • Poäng: 25
   • Fel: 0
   • Tid: 00:49:14
   • Placering: 51
   • Domarens kommentar: ”Nosar av fyrhjulingen noga. Jobbar sig fint fram till doften. Markerar tydligt.”
  • Behållarsök
   • Poäng: 25
   • Fel: 0
   • Tid: 00:10:12
   • Placering: 22
   • Domarens kommentar: ”Följsam förare. Bra koppelhantering. Bra med långt koppel. Självständig hund.”
  • Utomhussök
   • Poäng: 25
   • Fel: 0
   • Tid: 01:42:48
   • Placering: 2
   • Domarens kommentar: ”Bra jobbat! Snygg markering!”
  • Inomhussök
   • Poäng: 25
   • Fel: 0
   • Tid: 00:33:50
   • Placering: 62
   • Domarens kommentar: ”Fokuserad och koncentrerat sök. Täcker området väl, kan fördelat tiden tidigare mellan olika delar. Fint följsam förare.”
  • Totalt
   • Poäng: 100
   • Fel: 0
   • Tid: 03:15:24
   • Placering: 15 av 87

  30
  Apr
  2017

  Ny titel i stamtavlan: RLD N!

  Då har vi genomfört vår tredje och sista start i rallylydnad, nybörjarklass. Jag valde att tävla på en liten brukshundklubb, bara 45 minuter hemifrån, närmare bestämt Markaryds BK. Det visade sig att de inte har haft någon tävling på flera år. Funktionärerna var förväntansfulla och tävlingen bjöd på fint och stort prisbord. Det är alltid kul med dessa mindre tävlingar och klubbar. Man känner sig så ofta väldigt välkommen.

  Vi fick ett tidigt startnummer. Skönt för mig eftersom jag inte är något fan av att vänta. Glenn kändes bra i uppvärmningen. Men han har ibland en liten tendens att vara lite svår att få kontakt med precis innan start. Fortfarande lite orutin hos honom. Men precis när jag satte honom innan startskylten såg jag hur han tittade över planen och sedan på mig. Där kom kontakten! Sedan gick han himla fint. Bra fokus. Bra attityd. Bra av allt. Marken var något blöt och också hal, vilket gjorde att jag lite lätt halkade i 8:an. Inget Glenn berördes av. I slutet av banan läste jag en skylt fel. Jag kom på det precis när jag satte Glenn ner, vilket jag inte skulle ha gjort. För ni inbitna rallylydnadsutövare gäller det skylt 133. Med det ”lilla” misstaget flög 10 poäng bort. Lite surt, men jag visste att vi hade fått såpass mycket poäng att det räckte till uppflyttning och titel.

  Funktionärerna var snabba att skriva upp resultatet och jag fick snabbt se att vi hade landat på 89 poäng. Ett stort avdrag för jag utförde en skylt fel och ett litet avdrag för Glenn satte sig något snett vid en annan skylt. Så OM inte hade funnits hade vi haft 99 poäng. Att Glenn sätter sig snett framför mig gör han ibland, som den lydnadsskadade hund han är.

  Jag är ändå väldigt nöjd! Vi fick vad jag hade som mål, uppflyttning och titel. Numera kan Glenn lägga till RLD N i stamtavlan.

  Vi slutade på 8:e plats bland 24 startande.

  Nu blir det att träna fortsättningsklassen med mål att starta i juli. Jag är ganska järv, men jag tänker att vi ska vara klara för avancerad klass i höst. Friskt vågat…

  17
  Apr
  2017

  Kvalificerande resultat i rallylydnad

  På sista anmälningsdagen för rallylydnadstävlingen i Halmstad (17 april) bestämde jag mig för att börja tävla i rallylydnad. Tre veckor senare har vi tagit vårt andra kvalificerande resultat i nybörjarklass.

  Newbies som vi är, vet jag inte riktigt vad vi egentligen håller på med. Men rallylydnad känns som en kombination mellan lydnad och agility, utföra lydnadsmoment och följa (nummer)skyltar 😛

  Jag tycker rallyn är lättsam, nu när lydnaden känns något tungdragen.

  Dagens bana upplevde jag rolig och jag tyckte vi klarade den galant. Utom vid en skylt. Glenn missförstod mitt kommando och gick runt en skylt istället för att gå runt bakom mig (han trodde han skulle runda kon, som han är lärd i lydnaden). Vi tappade fem poäng pga det. Som det kan bli. Jag fick lära mig idag att det kallas för bris, bristande samarbete. Och just bris och ytterligare 3 poäng bort fick vi på ett annat moment som jag faktiskt inte har något minne att jag tappade Glenn på något sätt. Men vad gör det när vi fick 92 poäng och kom på delad tredje plats? Absolut ingenting!

  Vi fick dessutom kommentaren: ”Härlig utstrålning på ekipaget.”

  Vi har en start till om ett par veckor och då håller jag tummarna att vi tar sista kvalificerande resultatet för att sedan kunna fokusera på fortsättningsklass. För detta med koppel är inte min grej…

  Lite mallig Glenn…

  9
  Apr
  2017

  Godkänd högreklass spår!

  Senast jag tävlade bruks med Glenn var när vi startade i lägre klass spår under april månad 2016. Jag planerade att starta högre klass till hösten. Jag anmälde till ett par tävlingar och kom med på en, nere i Skåne. Södra Sverige är större delen av året snöfritt, men just under denna tävling föll snön och tävlingen ställdes in.
  Jag gjorde nytt försök och anmälde mig dock enbart till en tävling i vår. Och vi kom med!
  Tyvärr har träningen under hösten varit en bristvara, men jag ville gärna starta i klassen för att få mer erfarenhet av tävlingssitatione i bruks, och framför allt i högre klass.

  Tävlingen arrangerades 1 april av grannklubben, Falkenbergs BK.

  Upptag: betyg 10 / 10
  Glenn visste precis vad han skulle göra och jag hade fullt sjå att hålla honom vid startpunkten. Jag släppte honom ut i linan. Han drog som en pil rakt ut och håll samma riktning ut till slutet av rutan, vände 90 grader ut höger och spårade vidare med samma säkerhet fram till första pinnen. Jag var lite tveksam precis när vi kom precis utanför upptagsrutan. Det gick liksom lite för bra. Jag fick höra efteråt att domarna hade varit mycket imponerade, Glenn hade gjort ett fantastiskt fint upptag.

  Spår: betyg 9 / 9
  Glenn spårade på med högt, men behagligt tempo. Pinnarna trillade in, en efter en. När vi kom ut på ett kalhygge, såg jag att Glenn tvekade i någon vinkel och jag såg att vi kom för nära inpå spåret vi nyss gick. Glenn vinklade där vi hade gått och jag lät honom göra det för se om han kunde plocka upp spåret på nytt och få en ny chans där han hade blivit tveksam. Denna gång gick det bättre och han hittade spåret och ny pinne trillade in. Jag är så glad att jag litade både på mig och honom i den stunden och vi redde ut det utan större tapp av tid. Jag fick veta av spårläggaren efterhand att just där hade spårlägggarna gjort någon förändring ett par dagar tidigare och lagt om spåret. Kan vara det Glenn kände.

  I slutet missade Glenn en pinne. Jag noterade att han gjorde liten förändring i spårarbetet, men osäker om det var pinne han kände av eller något annat. Vi klarade spåret på 20 minuter och 6 + slit pinnar in.

  Uppletande: betyg 7 / 7
  Uppletanderutan var ner i en backe. Något vi aldrig tränat på, vilket också märktes. Glenn hade svårt att komma ut på djupet av rutan. Han var tveksam överlag. Men hittade tre föremål och kom slutligen ut på djupet av rutan inom tiden. Men eftersom han var tveksam och jag fick hjälpa honom flera gånger åkte betyget ner. Jag är dock väldigt nöjd, för han växte i sin uppgift och hittade sina tre föremål inom tiden. Vi har en del att jobba på här!

  Eftersom man inte behöver några poäng i lydnaden för bli godkänd i klassen, var vi därmed klara med målet: Godkänd högre klass spår!

  Jag hade redan innan bestämt mig för att hoppa över platsliggningen. Glenn är inte klar för momentet. Han är inte bekväm med ligga med främmande hundar som inte är trygga med sin uppgift. Det har varit ett par tillfällen han har legat bredvid oroliga hundar och det har påverkat honom. Därför behöver jag lägga mycket träning på momentet.

  Därför visste jag att vi inte skulle ha någon chans till uppflyttning och tog lydnaden som träningstävling.

  Fritt följ: betyg 8,5 / 8,5
  Glenn gick klockrent för att vara han. Kändes kanonbra. Men i sista halten satte han sig inte, jag fick be honom två gånger att sätta sig, men inget hände. Han stod där och tittade på mig med viftande svans. Någon hade dragit ner rullgardinen på honom. Ljuset var tänt, men ingen hemma…

  Inkallning med ställande: Betyg 7,5 / 8,0
  Full fart, tvärnit och fullfart igen till mig. Skulle gett full pott om Glenn inte hade lagt sig ner.

  Framåtsändande: betyg 0 / 6
  Glenn förflyttade sig för fort framåt och stannade flera gånger innan jag kallade in honom. Grejen är att hade han haft bättre tempo hade momentet blivit bättre, men trött hund som Glenn använder benen mer än hjärnan. Dock intressant betygsättning av domarna, ena gav 0 medan andra betyg 6.

  Kryp: 0 / 0
  Glenns paradnummer funkade inte alls. Glenn reste sig. Jag fick till krypet efter första halten, men då var momentet redan nollat.

  Skall: 0 / 0
  Glenn valde att springa till TL när jag kommenderade skall och jag valde att bryta det momentet. Skall är ett svårt momentet, så Glenn beteende kom inte som en överraskning även jag inte förväntade mig att han valde att springa iväg.

  Tung föremål: 8,5 / 8,5
  Glenn gjorde momentet finfint, men satte sig väldigt snett vid avslutet.

  Hopp över hinder: betyg 8 / 8
  Glenn slog i hindret.

  Jag är väldigt nöjd överlag med tävlingen. Jag har fått de erfarenheter vi behöver för fortsatt träning. Jag har fått se en ny sida av Glenn, den riktigt trötta sidan och vad han gör när han är trött. Vissa hundar blir sega när de blir trötta. Glenn går istället upp i varav och blir mer stressad när han är trött. Jag har aldrig tidigare haft en hund som agerar så, vilket gör att jag har nya utmaningar att träna med.

  Nu tränar vi vidare för att start högre klass till hösten igen.

  27
  Mar
  2017

  Att prioritera om

  Jag hade tänkt att satsa på lydnaden i år. Satsa på championatet. Kanske gör jag det också, men först till hösten. I vår får det bli rallylydnad. Jag har anmält mig oss till ett par tävlingar i nybörjarklass i vår. Det ska bli riktigt roligt!

  Bilder från i somras när vi debuterade i rallyn. Vi skrapade ihop 99 poäng. Foto: Sara Carlsson

  22
  Mar
  2017

  När hundträningen går över styr

  Ibland trillar jag in på instagram, facebook eller bloggar med användare som berättar att de ha brutit ihop efter sin träning med hunden. För hunden inte gjorde som förväntat. Det får mig att tänka. Att tänka tillbaka att jag också har brutit ihop efter diverse hundträningar med mina hundar genom åren. Träningspass som inte har gått som jag har förväntat och jag har då blivit besviken både på min hund och på mig själv.

  När jag ser andra som skriver över de har brutit ihop frågar jag mig, varför? Har hundträningen, förväntningarna och målen tagit överhand?

  Det gjorde det gör mig. Jag åts upp av mina förväntningar och mål.

  Jag kan inte minnas när jag bröt ihop efter ett träningspass, men jag har gjort det med Glenn. Jag tror det var över något spår som han inte gick bra på. Det fick mig i alla fall fundera. Vad vill jag egentligen av min hundträning.

  Svaret blev: Att utvecklas och ha kul!

  Jag slutade träna med människor som mer åt energi än gav. Jag lade målen lägre. Jag gick in med inställningen att ha kvalitetstid med min hund och njuta att få vara med min hund. Jag valde att träna kortare pass än förr. Jag tränade INTE när jag var på dåligt humör. Jag valde att lägga vissa moment och grenar på hyllan som jag för den stunden inte tyckte var så kul att utöva.

  Det hjälpte!

  Numera uppskattar jag hundträning så mycket mer än vad jag gjorde innan. Jag har kul tillsammans med Glenn. Visst misslyckas en del av övningarna, men misslyckande en del av utvecklandet. Det är dem man lär sig på. Och utvecklas gör vi!